Diga dentară este considerată cel mai bun mijloc de izolare în stomatologie, fiind reprezentată de o folie de latex aplicată pe un cadru metalic sau de plastic care asigură izolarea perfectă a dintelui de mediul bucal.
Deşi este folosită de câțiva ani în stomatologia modernă, din păcate la noi în ţara nu este răspândită încă în toate cabinetele de stomatologie din cauza costurilor ridicate pentru achizitionarea instrumentelor dar si a pregatirii medicilor pentru a o folosi. Se foloseşte pentru a menţine uscată porţiunea pe care se lucrează, indiferent că vorbim de tratamentul unei carii simple (obturaţie -“plombă”) sau de un tratament endodontic.
Avantajele folosirii sistemului de izolare cu folie elastică:
Imbunătăţeşte vizibilitatea prin contrastul dintre culoarea foliei elastice şi culoarea ţesuturilor dentare, prin menţinerea retracţiei părţilor moi -buze, limbă, obraji;
evită umezirea cu salivă a degetelor medicului uşurând astfel priza instrumentelor;
protejează părţile moi ale pacientului de contactul cu diferite substanţe iritante pentru părţile moi;
previne aspirarea sau ingestia corpilor străini;
optimizează proprietăţile materialelor restauratoare prin controlul umidităţii şi contaminării.
Dezavantajele folosirii sistemului de izolare cu digă practic nu există şi este la alegerea medicului dacă acesta consideră că este esenţial ca la o anumită manoperă sa se folosească diga. Există anumite precauţii când vorbim de pacienţii cu epilepsie sau necooperanţi, pacienţii cu astm sau deficiente majore în respiraţie.
De asemenea poate fi mai greu de aplicat în anumite situaţii clinice cum sunt molarii de minte, dar toate aceste situaţii nu reprezintă contraindicaţii absolute ci necesită numai o bună pregătire a medicului în aplicarea şi eventual îndepărtarea rapidă a sistemului de izolare când situaţia o impune.