Fațete Ceramice

Cu totii ne dorim sa avem o imagine frumoasa, un „zâmbet ca la Hollywood”. Una dintre metodele folosite pentru a modifica in mod pozitiv zambetul unei persoane este aplicarea pe dinti a unor placi ceramice – numite fatete ceramice. Fatetele dentare sunt o parte extrem de importanta a esteticii dentare, deoarece au rezultate uimitoare intr-un timp foarte scurt.

Fatetele dentare din ceramica sunt concepute dupa culoarea dintelui avand scopul de a acoperi suprafata frontala a dintilor pentru a imbunatati aspectul. Acestea sunt aplicate pe partea din fata a dintilor schimband astfel culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea.

Fatetele dentare pot fi realizate din portelan sau din materiale compozite. Fatetele de portelan rezista la pete mai bine in timp si imita proprietatiile dintiilor naturali.

Fatetele sunt de obicei utilizate in urmatoarele cazuri:

Dinti decolorati – fie din cauza tratamentului de canal; pete de tetraciclina sau alte medicamente, fluor in exces sau din alte cauze;

Dinti care sunt ciobiti sau sparti;

Dinti care sunt aliniati gresit, inegali, sau cu forme neregulate;

Dinti cu spatii intre ei (pentru a inchide spatiul interdentar).

Care este procedura de aplicare a fatetelor dentare?

Pentru inceput, medicul stomatolog va efectua un control, se va asigura ca fatetele dentare sunt potrivite pentru pacient si va explica ce implica procedura. De asemenea, se vor efectua o serie de fotografii, se vor lua amprente, stabilind impreuna cu pacientul planul de tratament. Acest prim pas implica participarea activa a pacientului care va trebui sa explice medicului dentist rezultatul pe care si-l doreste.

Pentru pregatirea dintelui, medicul dentist va elimina circa 1/2 milimetru de smalt de pe suprafata dintelui. Apoi, se va lua amprenta finala ce va fi trimisa laboratorului dentar, pentru realizarea fatetelor. Acestea vor fi ulterior cimentate definitiv pe dintii respectivi, rezultatele fiind uimitoare.

Care sunt avantajele fatetelor dentare din ceramica?

1. Ofera un aspect natural dintelui.

2. Tesutul gingival tolereaza foarte bine ceramica.

3. Fatetele de ceramica sunt rezistente la pete.

4. Culoarea fatetelor de ceramica poate fi stabilita in prealabil, oferind un rezultat uimitor in combinatie cu procedura de albire a dintiilor.

Care sunt dezavantajele fatetelor dentare din ceramica?

1. Procesul nu este reversibil.

2. Deoarece se inlatura parte din smalt, dintele poate deveni mai sensibil la alimente si bauturi calde si reci.

3. Desi este putin probabil, fatetele se pot disloca si cadea. Pentru a minimiza posibilitatea unor asemenea urmari, pacientul va evita aplicarea unei presiuni excesive pe dinti, rosul unghiilor, al creioanelor, a ghetii sau alte obiecte dure.

Fatetele din ceramica rezista intre 5 si 10 ani, ulterior fiind necesara refacerea acestora sau aplicarea unor coroane din ceramica.

Exista alternative la fatetele dentare?

Da, alternativa la fatetele dentare este coroana ceramica pe suport zirconiu. Fatetele ofera o optiune intermediara. Acestea sunt cele mai potrivite pentru persoanele care doresc sa schimbe forma dintilor, insa nu atat de mult incat sa necesite aplicarea coroanelor de ceramica.


DOREȘTI O PROGRAMARE?

Programează-te acum pentru un CONSULT PROFESIONAL