Radiografia Dentară
Examenele complementare sunt un grup de teste indicate de medicul stomatolog în urmă anamnezei și a examenului obiectiv pentru a observă detalii ce nu pot fi vizualizate cu ochiul liber. Cel mai important examen complementar este radiografia dentară.
Există mai multe tipuri de radiografii dentare. Datorită progresului acestei ramuri a medicinei, claritatea și precizia radiografiilor este astăzi excelență iar dozajul de raze X pe pacient a scăzut enorm.
Radiografiile pot fi eliberate atât pe film radiologic cât și în format digital, pe CD sau prin e-mail.
Iată cele mai importante tipuri de radiografii dentare :
Radiografia retro-alveolara
Radiografia retro-alveolara sau periapicală este o radiografie mică pe care se văd 2 maxim 3 dinți. Obiectivul acestui tip de radiografie este de a vizualiza vârful rădăcinilor unui dinte.
Astfel, medicul stomatolog poate observă atât dintele cât și osul înconjurător pe același film. Radiografia retro-alveolara se poate folosi atât pentru dintîi anteriori cât și pentru cei posteriori.
Acest tip de radiografie are rolul de a oferi detalii mai exacte privind afecțiunile unui anumit dinte sau eventualele tratamente anterioare. Se poate folosi pentru a se stabili dacă este nevoie de un tratament endodontic sau pentru a verifică succesul acestui tratament după efectuarea obturatiei de canal.
Radiografia tip "bitewing"
Radiografia "bitewing" sau "în mușcătura" este folosită pentru a observă coroanele dinților posteriori precum și cantitatea de os alveolar de la acest nivel. Atât coroanele dinților superiori cât și a celor inferiori sunt surprinse pe același film.
Radiografia este utilă pentru depistarea cariilor interdentare sau a cariilor secundare care se formează sub obturatiile sau lucrările existente.
Totodată, pe radiografiile "bitewing" se poate observă cantitatea de os pierdută din jurul fiecărui dinte. Acest aspect este important pentru stabilirea evoluției bolii parodontale.
Radiografia panoramică
Radiografia panoramică este un film extra-oral pe care se văd toți dintîi superiori și inferiori, oasele maxilare, mandibulă, precum și articulațiile de prindere a mandibulei (ATM).
Radiografiile panoramice sunt utile în localizarea fracturilor sau a unor formațiuni patologice prezente în interiorul oaselor maxilare. Sunt de asemenea importante deoarece oferă practicianului o vedere de ansamblu a cazului.
Radiografiile panoramice nu sunt ideale pentru depistarea cariilor, a infecțiilor periapicale sau pentru a verifică succesul unui tratament endodontic.