Sterilizare Echipamente

Noi credem ca o relatie se construieste pe o baza responsabila si de respect reciproc. Calitatea actului medical nu poata sa inceapa decat cu o o politica sigura de decontaminare, dezinfectare si sterilizare a spatiului si echipamentelor care iau parte din procedurile stomatologice.

Urmand procedura de sterilizare stabilita de Asociatia Dentara Americana (ADA), Administratia Sigurantei si Sanatatii, Controlul Afectiunilor (CDC) si Colegiul Medicilor Dentisti din Romania (CMDR), pentru fiecare pacient urmam urmatorii pasi: Dezinfectarea suprafetelor Suprafetele expuse sunt dezinfectate dupa fiecare pacient cu ajutorul unor substante chimice profesionale.

Avand un spectru foarte larg de interventie si decontaminare, se reduce numarul germenilor la zero, prin dezinfectarea suprafetelor de doua ori, o data prin stergerea cu aceasta solutie, iar apoi solutia fiind aplicata din nou prin pulverizare lasand ca aceasta sa actioneze in timp, eliminandu-se prin evaporare.

Substantele utilizate sunt certificate la nivelul Uniunii Europene, aceste continand substante active pe virusul HIV, hepatita B si C, Adenovirus, Herpes, Coronavirus, tuberculocide, Candida albicans, fungicide, sporicide etc. Pentru dezinfectarea mainilor medicului si asistentei se folosesc substante dezinfectante, precum si sapunuri profesionale antibacteriene, inainte si dupa utilizarea manusilor de examinare.

Sterilizarea instrumentelor

Sterilizarea materialelor folosite in tratamentele stomatologice are ca scop eliminarea in totalitate a florei microbiene. Deoarece acest proces este extrem de important, eliminand orice risc de contaminare, cabinetul nostru a ales sa achizitioneze cea mai perfomanta si sigura aparatura de pe piata, folosind sterilizitatorul de clasa B (cea mai sigura clasa) cu imprimanta Domina plus B de la Dentalx Italia.

Pe langa ca fiecare sterilizare este testata individual cu ajutorul testelor de sterilizare, markerilor de pe foliile in care sunt impachetate instrumentele, sterilizatorul, imprima toti parametrii de presiune, temperatura, timp si stadiu, eliminand orice urma de indoiala asupra sterilizarii. Sterilizatorul este testat periodic cu ajutorul testului cerut de DSP si testului Bowie&Dick, fiind verificat periodic de o firma de specialitate.

Procesul de sterilizare presupune o serie de proceduri foarte bine definite pentru ca certitudinea sterilizarii sa fie atinsa. Presterilizarea presupune imersia instrumentelor intr-o solutie cu dezinfectant distrugand majoritatea germenilor de pe instrumente. Spalarea manuala este necesara pentru eliminarea eventualelor substante solide care s-au depus pe echipamente.

Impachetarea instrumentarului in folii sterile asigura certitudinea ca instrumentarul nu a fost contaminat accidental dupa sterilizare, pachetul cu instrumentar steril necesar tratamentului stomatologic, pentru fiecare pacient in parte, fiind desigilat in fata acestuia.

Sterilizarea propriu zisa se face la temperaturi si presiuni foarte inalte, distrugand orice urma de germeni care ar putea sa fi ramas din procesul de presterilizare. Dupa sterilizare, pe fiecare pachet de instrumente este inscriptionat cu data la care sterilizarea a fost efectuata.

Depozitarea pachetelor de instrumentar sterilizat se face in cabinete special destinate pentru asa ceva, nici un alt obiect fiind depozitat in acel loc. Noi am mers mai departe cu siguranta pacientilor, depasind cerintele Colegiului Medicilor privind spatiul in care cabinetul stomatologic isi desfasoara activitatea.

Am echipat absolut toata pardoseala cu cel mai bun linoleum antibacterian de pe piata, produs de firma Tarkett din Luxemburg. Speram ca toate aceste specificatii sa iti faca experienta tratamentelor stomatologice cat mai placuta si confortabila.


DOREȘTI O PROGRAMARE?

Programează-te acum pentru un CONSULT PROFESIONAL