Caria dentară este cea mai frecventa afectiune a dintelui si a carui aparitie este determinata de 3 factori principali :
1. Alimentatia – glucidele. Este indicat sa reduceti in special consumul de dulciuri pe baza de zahar (bomboane, caramele, prajituri). Puteti in schimb sa consumati multe fructe si chiar miere dar conditia este sa va spalati pe dinti dupa consumul acestora.
2. Flora microbiana – se stie ca Streptococul mutans este principalul responsabil de aparitia cariei.
3. Factorul genetic (calitatea dintilor si predispozitia ereditara a fiecarui individ). Caria este un proces ireversibil iar netratarea la timp si corespunzatoare poate duce la pierderea dintilor. De aceea, se recomanda un control stomatologic o data la 6 luni; tratarea cariilor la timp inseamna lipsa durerii, sacrificiu dentar minim fara a aparea complicatii si nu in ultimul rand costuri minime pentru dumneavoastra.
Cum se trateaza caria dentara?
In fazele incipiente, ea nu poate fi observata decat de catre medicul dentist; atunci cand prezenta cariei este sesizata si de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezulta importanta controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde imbolnavirea in stadiul incipient.
Cu cat caria este surprinsa mai devreme, cu atat sacrificiul dintilor este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai putin costisitor si necesita mai putine sedinte. La inceput, caria se manifesta ca o simpla coloratie maronie a dintelui. Ulterior apare o cavitate, care continua sa se mareasca.
Daca procesul evolueaza, se produce si inflamatia pulpei dentare (“a nervului”), ceea ce duce la necesitatea indepartarii acesteia si la obturarea canalelor radiculare (“se omoara nervul”).
Tratamentul cariilor urmareste:
– indepartarea in totalitate a tesuturilor dentare afectate,
– protectia tesuturilor sanatoase, prin utilizarea unor materiale care izoleaza dintele de variatiile de temperatura,
– reconstructia dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigura in egala masura rezistenta, functionalitate si estetica.
Atunci cand caria dentara a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refacut printr-o simpla obturatie (“plomba”).
Peretii restanti sunt prea subtiri pentru a putea suporta presiunea care se exercita asupra dintelui atunci cand mancam si se pot fractura.
De aceea este necesara protectia peretilor sanatosi, prin acoperirea lor cu o coroana dentara. Intregul tratament al cariei dentare se realizeaza sub anestezie locala, care inlatura orice disconfort.
Studii de specialitate la bolnavii de cancer, scleroza multipla, Alzheimer, Parkinson si artrita arata foarte clar necesitatea inlocuirii acestor plombe cu unele din rasini compozite.
De asemeni, mercurul are un rol negativ si asupra sistemului imunitar si al fertilitatii,atat la barbati cat si la femei.
In acelasi timp merita precizat ca obturatiile de amalgam din gura dumnevoastra fiind expuse la temperaturi diferite-cald sau rece-se dilata si se contracta. Astfel se produce un spatiu intre dinte si obturatie, spatiu in care patrund bacterii, cu rol in formarea cariei secundare.
Asa se explica prezenta cariilor secundare pe majoritatea dintilor cu amalgam.