Microscopul Dentar

Tratamentul endodontic efectuat cu ajutorul microscopului este in prezent cel mai complex mod de lucru in endodontie. Intotdeauna un tratament dentar de calitate necesita pe langa experienta si profesionalismul medicului folosirea aparaturii si tehnologiilor performante.


Un aparat stomatologic de ultima generatie este si Microscopul dentar, existent si in cabinetul nostru. Microscopul poate fi folosit in toate procedurile stomatologice, dar cel mai adesea este utilizat in endodontie pentru tratamentele de canal.


Inflamatiile sau infectiile pulpare apar cel mai adesea din cauza agresiunii bacteriene din cariile profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor la nivelul danturii sau afectiunilor parodontale.

Dacă nu se instituie un tratament endodontic complet si complex, infectia se poate extinde la tesuturile invecinate, dintele trebuie extras de pe arcada, el constituind o sursă de durere și un focar de infectie pentru organism.

Tratamentul endodontic mai este cunoscut si sub numele de “tratament de canal” sau “scoaterea nervului”. El reprezinta una dintre cele mai frecvente proceduri stomatologice care trateaza inflamatiile si infectiile prezente in interiorul dintelui (camera pulpara si intreg sistemul de canale radiculare), protejandu-l astfel de complicatii si infectii ulterioare care pot duce la pierderea dintelui de pe arcada.

Studiile ne arata ca tratamentul endodontic clasic are o rata de reusita de 50-60%, in timp ce utilizarea microscopului asigura o rata de succes de peste 90%, eliminand numeroase riscuri. Endodontia clasica isi justifica multitudinea de esecuri prin faptul ca lipseste vizibilitatea, medicul bazandu-se exclusiv pe simtul tactil. Practic se lucreaza cu ochii din varful degetelor. Microscopul a venit in ajutorul medicilor aratand cat de adevarate sunt vorbele marelui medic specialist in endodontie Prof. Dr. S. Kim ” You can’t treat what you can’t see” ( ”Nu poti trata ceea ce nu vezi”).

Utilizarea microscopului a dus la cresterea mare a ratei de succes a tratamentelor endodontice, facand astfel posibila tratarea dintilor care odata erau condamnati extractiei. Marirea si iluminarea imaginii dintilor fac posibil un tratament dentar de exceptie. Performantele optice remarcabile ofera posibilitatea de a vizualiza detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber. Imaginea la microscop este marita de la 4x pana la 25x si foarte clara.

Calitatea deosebita a imaginii se datoreaza iluminarii coaxiale (sursa de lumina este orientata pe aceeasi directie pe care priveste medicul si nu se formeaza umbra), dar si redarii cu fidelitate a culorilor. Vizualizarea celor mai fine detalii este foarte importanta pentru diagnostic si pentru tratament. Multi pacienti considera ca tratamentul endodontic se termina in momentul finalizarii obturatiei radiculare. Mai sunt totusi cateva etape care sunt la fel de importante pentru mentinerea sanatatii dintelui si pentru o viata cat mai indelungata a acestuia pe arcada. Este nevoie de refacerea coroanei dintelui (in functie de cat este de distrusa) printr-o obturatie coronara (plomba) sau prin realizarea unei coroane dentare cu sau fara pivot intra-radicular.

Tratamentele vor fi monitorizate pe termen indelungat prin consulturi periodice la 6 luni, 1 an, 2 ani, etc si prin realizarea unor radiografii de control. Tratamentul endodontic sub microscop, poate fi considerat uneori prohibitiv ca preț, dar va poate oferi ceea ce nimeni nu poate cumpara azi: dintele propriu. Reinterventiile determinate de obicei de calitatea scazuta a manoperei presupun adeseori costuri mai mari decat tratamentul initial. Atunci cand trebuie sa luati o decizie de tratament obtineti mai intai toate informatiile pentru a beneficia de toate progresele actuale ale endodontiei si medicinei dentare.

Prezenta acestui instrument de mare precizie in cabinetul nostru permite realizarea tratamentelor dentare de cea mai buna calitate. Acest aparat ofera siguranta, acuratete, confort, durata mai scazuta a tratamentului, pacientii nostri beneficiind astfel de rezultate la nivel de excelenta, imposibil de realizat prin tehnologiile clasice.

Avantajele deosebite ale microscopului dentar:

Pentru endodontie:

• identificarea canalelor suplimentare
• identificarea orificiilor de intrare in canale
• identificarea si tratarea canalelor calcificate
• refacerea tratamentelor de canal incorecte
• identificarea perforatiilor radiculare si sigilarea acestora
• vizualizarea si indepartarea acelor rupte din canale
• detectarea fracturilor radiculare

Pentru, odontologie – cariologie, protetica:

• verificarea indepartarii in totalitate a dentinei alterate
• verficarea adaptarii marginale a obturatiilor
• verificarea preparatiilor
• verificarea adaptarii marginale a lucrarilor dentare


DOREȘTI O PROGRAMARE?

Programează-te acum pentru un CONSULT PROFESIONAL